вівторок, 24 березня 2020 р.

Виховна година: "Театри міста Суми".


Виховна година
Театри міста Суми
(27 березня – Міжнародний день театру)
Шановні учні! В умовах карантину ми не тільки дистанційно навчаємося, але й виховуємося теж у віддаленому доступі.
На цьому тижні знаковий день для всіх акторів, режисерів, освітлювачів, авторів п’єс, навіть для працівників гардеробної у театрі -  Міжнародний день театру! А ще цей день важливий усім, хто любить театральне мистецтво. Сподіваюся, що серед нас такі є.
Кожен із вас бодай один раз був у театрі. Ну хоча б тоді, коли ми всі дружною родиною нашого рідного Центру відвідували Сумський театр юного глядача. Бачу, дехто з вас посміхнувся. Замріяно посміхнувся. Так. Спогади, незабутні миті, нові знайомства, позитивні емоції та видовища дарує театр.
Недаремно серед багатих та відомих театр залишається одним із найпопулярніших та найпрестижніших задоволень. Так відбувається зараз і так було завжди.
Пригадаймо, хто із відомих особистостей любив театр, або навіть брав участь у створенні цього дива – театральної постановки.
Наприклад, українські письменники, що писали драматичні твори:
Михайло Старицький, Іван Карпенко-Карий, Панас Мирний,  Леся Українка, Іван Франко, Олександр Олесь, Володимир Винниченко, Микола Куліш, Марко Кропивницький… залишаю три крапки, а за ними – море інформації, адже таких письменників надзвичайно багато. І не тільки на Україні, але й по всьому світу.
Якщо вас зацікавила ця інформація, то дізнатися більше можна за посиланням: https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%B3%D0%BE%D1%80%D1%96%D1%8F:%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%97%D0%BD%D1%81%D1%8C%D0%BA%D1%96_%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B3%D0%B8
Також пропоную переглянути відео по темі – тривалість – менше хвилини! https://www.5.ua/kultura/persha-vystava-ukrainskoho-teatru-neimovirni-fakty-pro-teatr-koryfeiv-129519.html
Чому ж театр такий популярний?
ü Театр по праву можна вважати одним з найдавніших оплотів людської культури.
ü У тій чи іншій формі він зумів зайняти своє місце в культурній традиції кожного народу світу незалежно від расової, релігійної, етнічної приналежності та інших речей.
ü Роль театру в житті людини і суспільства різнилася в залежності від часу (епохи) і мети, яку переслідували театральні діячі. Так, наприклад, в Стародавній Греції завданням театру був духовний розвиток і моральне очищення глядачів через співпереживання героям (чільний жанр в античній драматургії – трагедія), а також відображення найважливіших історичних подій.
ü Основною функцією театру була і залишається розважальна.
ü Усі інші (виховна, просвітницька, пропагандистська та інші функції театру, актуальні для різних років та історичних віх) могли існувати тільки в розважальному ключі.
ü Звідси випливає, що театр здавна задовольняв природну потребу людини у видовищах.
ü Театр родом із життя, а значить, кожна театральна постановка завжди розповідає нам про нас самих.
ü Друга найважливіша роль театру в житті людини – розвиваюча.
ü Театральна практика – популярний спосіб саморозвитку, а також корисний активний відпочинок і просто приємне проведення часу.
ü Акторська практика розвиває в людині:
·         естетичне почуття;
·         почуття внутрішньої свободи;
·         почуття ритму і володіння тілом;
·         Особисту ефективність;
·         уміння співпереживати і ставити себе на місце іншої людини;
·         вміння грамотно викладати і доносити свою думку, а також висловлювати її без допомоги слів;
·         уміння розбиратися в людях і життєвих ситуаціях;
·         любов до літератури і здатність до осмисленого корисного читання.
У нашому мальовничому місті Суми також є театр. Навіть два:

 Сумський обласний академічний театр драми та музичної комедії імені  М. С. Щепкіна https://musicdrama.com.ua/


Дізнатися основну інформацію можна за посиланнями.
Відео про наш славний театр тут: https://www.youtube.com/watch?v=svugQ8qG88U
Також пропоную ознайомитися з афішами театрів на їх офіційних сайтах.
Звичайно, в умовах карантину сходити до театру не вийде, але на майбутнє поцікавитися обов’язково треба!
Сумський театр для дітей та юнацтва: https://sumy-tyuz.org/

учні, ви звернули увагу, яка чудова будівля нашого Сумського ТЮГу?

поглянемо в МИНУЛЕ ТА ДІЗНАЄМОСЯ ПРО НАШ УЛЮБЛЕНИЙ ТЕАТР БІЛЬШЕ

Історія створення старовинної будівлі на Покровській, 6, в якій зараз розташований Сумський обласний театр для дітей та юнацтва, цікава і невід'ємна від історії міста Суми. Вона сягає у віки…
Приблизно у 1907 році на місці літнього балагану тут почала зводитись велична будівля з нового на той час матеріалу – залізобетону.
Будівництво театру здійснювалось за проектом відомого харківського архітектора Гінзбурга на кошти місцевої влади та деякі заощадження палкого прихильника театрального мистецтва, місцевого антрепренера Дмитра Митрофановича Корепанова, який, так би мовити, “перехопив” проект, що призначався для Ялтинського театру.
Будівництво, яке декілька разів припиняли через нестачу коштів, тривало довгих сім років. Приблизно у 1909 – 1912 рр. Сумський театр, який почав носити подвійну назву “Тіволі” та “Театр Корепанова”, гостинно зустрів перших глядачів.
На той час театр багато у чому був унікальний: залізобетонні стіни, чудова акустика, глядацька зала, що вміщувала понад 800 осіб, сцена, що обертається, й особливо підлога, яка за допомогою оригінальних механізмів, виготовлених на місцевих заводах змінювала уклін. До речі, аналог будівлі є лише у Ніцці (Франція).
Біля будинку театру розташовувався розкішний літній сад, де під час антракту прогулювались пишно вдягнені дами зі своїми кавалерами.
Після побудови нового театру сумчанам відкрилась надзвичайна можливість вибору різноманітних видовищ. Досвідчений антрепренер Корепанов запрошував безліч театральних труп та закордонних знаменитостей. На сцені Сумського театру побували артисти Міланської опери, відомі естрадні співаки Плевицька та Вяльцева.
Після остаточного затвердження Радянської влади цей театр був перейменований у музично-драматичний театр імені ІП-го Інтернаціоналу, а літературно-драматичну студію на той час очолював відомий письменник, педагог та театрознавець Яків Мамонтов.
У 1939 році у будинку театру розмістилась трупа Сумського українського музично-драматичного театру, яка виникла на базі Харківського робітниче-колгоспного пересувного театру.
У подальшому театру було присвоєне ім’я великого російського актора М.С.Щепкіна. Але з отриманням нового театрального приміщення трупа Сумського театру драми та музичної комедії ім. М.С.Щепкіна залишила цей старовинний будинок.
Із 1981 року й по цей час у будівлі функціонує Сумський обласний театр для дітей та юнацтва.
Доля будинку Сумського театру досить нелегка. На своєму шляху театр пережив безліч реконструкцій та відновлень.
Приблизно у 1928 році пожежею було знищено весь дах та інтер’єр театру.
Декілька років будинок був занехаяний й відновили його лише у 1939 році.
Під час Великої Вітчизняної війни у 1943 році театр був знову знищений німецько-фашистськими загарбниками, які, відступаючи, підпалили будівлю.
І знову безліч реконструкцій та відновлень… 
До речі, капітальна реконструкція Сумського ТЮГу відбулася у 2011 році. Відео про це тут: http://www.dancor.sumy.ua/blogs/entries/67401
Але після кожного струсу долі театр оживав і оживає, даруючи радість зустрічі Сумського глядача з улюбленими акторами… .
І знову кожного вечора на Покровській, 6  горять вогні, освітлюючи фасад однієї з найцікавіших Сумських будівель, – театр гостинно запрошує на зустріч з мистецтвом!!!
Учні, для того, щоб ця стаття була ще цікавішою та інформативнішою, я зробила посилання, натиснувши на які, Ви дізнаєтеся більше.
Учні! Відвідуйте театр. Це чудове місце для сімейного відпочинку, для романтичного побачення, можливість самостійно насолодитися мистецтвом. У будь-якому випадку сумно Вам не буде!
Багато людей приїжджають до міста Суми з метою побувати в театрі. Вам спеціально нікуди їхати  не треба. Ви навчаєтеся та проживаєте в Сумах. Не втрачайте цю можливість та знайдіть час для прекрасного.

Немає коментарів:

Дописати коментар