середа, 22 квітня 2020 р.

Ігор Олійник - майстер сенканів

Шановні читачі блогу! Сьогодні я вирішила познайомити вас з одним із учнів нашого навчального закладу.
Ігор Олійник – майстер сенканів
Ігор
Талановитий, розумний
Навчається, мріє, віршує
Майстер сенканів – злитків мудрості
Поет

Ігор Олійник – учень ІІ курсу групи АКП-26 ДНЗ «Сумський центр ПТО харчових технологій, торгівлі та ресторанного сервісу» ( сайт закладуми у Фейсбук) саме про цього хлопця я написала сенкан.
До речі, дидактичний сенкан. Він допомагає автору осмислити, проаналізувати, усвідомити та підсумувати почуте чи побачене.
Цей різновид сенкану з’явився у практиці американської школи з дидактичною метою як спосіб підвищення креативності учнів та як ефективний прийом розвитку образного мовлення, який дозволяє швидко отримати результат.
Такий твір – це п’ятирядковий неримований вірш, що складається за заданим алгоритмом із одинадцяти слів.
Добре відома формула (схема, план, алгоритм) створення дидактичного сенкану. Вона доволі проста:
1. Іменник (тема).
2. Два прикметники (яке воно?)
3. Три дієслова (що воно робить?)
4. Фраза-висновок з чотирьох слів.
5. Іменник-синонім до теми, або ж слово асоціація до теми.

Як викладач української мови та літератури я доволі часто практикую складання учнями сенканів на уроках. У багатьох ці коротенькі змістовні неримовані вірші виходять досить непогано. Одначе, найкращим у мистецтві створення сенканів виявився сумлінний, розсудливий та відповідальний учень, що отримує інтегровану професію «Кухар, продавець», Ігор Олійник.
Кілька сенканів цього юного поета вже ввійшли до поетичних тематичних збірок «Гроно талантів». Також Ігор зі своїми сенканами неодноразово ставав дипломантом творчих літературних конкурсів. Хлопець ділиться своїми враженнями про роботу над сенканами:

«Вперше я дізнався про сенкани ще у школі у 6-7 класі. Сенкани мені сподобалися простотою їх написання: 1 Іменник, 2 Прикметника, 3 Дієслова, речення на цю тему і синонім до першого слова і… магія - виходять чудові вірші. Ідеї, що саме писати, інколи приходять самі собою - щось із навколишнього середовища, щось із прочитаних книжок. Багато сенканів написав на уроках та на літературні конкурси. Усі мої сенкани мені дуже подобаються: кожен звучить по-різному, тому  виділяти якийсь із них немає сенсу.»

Ігор зазначив, що вперше почув про сенкани у школі. Хлопець навчався у Терешківському НВК Сумської районної ради. Про школу згадує з теплом, особливо вдячний класній керівничці Любові Іванівні, що приклала максимум зусиль, щоб здружити клас. Також Ігор з радістю згадує уроки фізкультури та поїздки на змагання, бо в шкільні роки  часто брав участь у  змаганнях з бігу і займав призові місця, також перемагав у шахових турнірах.

Після 9-го класу вирішив утілювати мрію дитинства: хотів стати вправним кухарем, поїхати на кулінарний конкурс: побувати на кухні Ектора Хіменеса Браво, потрапити в десятку кращих та одягти кухарський кітель.
Саме тому для подальшого навчання обрав ДНЗ «Сумський центр ПТО харчових технологій, торгівлі та ресторанного сервісу». Тут хлопцю подобається геть усе: доброзичливі одногрупники, змістовні уроки, виробничі лабораторії, де «по-справжньому поринаєш у професію та насолоджуєшся кулінарними експериментами». Найбільше подобається вивчати англійську мову та технологію приготування їжі. Ігор відзначає, що не тільки навчання, але й змістовний відпочинок роблять перебування у Центрі незабутнім. Особливо запам’яталися численні екскурсії по місту у рамках проекту «Пізнаймо місто Cуми разом!»

Ігор Олійник – талановитий, товариський, працелюбний, наполегливий і сумлінний учень, але знаходить час і для відпочинку. Особливо подобається риболовля, якою захоплюється змалечку: « У моїй дружній родині є гарна традиція – на вихідні та свята ми з дядьком чи батьком їдемо на нічну риболовлю – полюємо на сома. Якщо вдається впіймати, то свято продовжується вже вдома – мама та бабуся готують святковий стіл, а я активно допомагаю, адже я кухар за покликанням.»
Зараз хлопець мріє швидше повернутися до навчання у стінах улюбленого закладу. Своїм одногрупникам бажає здоров’я та дотримуватися правил карантину, щоб швидше у повному складі зустрітися у Центрі.
Ось такий він – Ігор Олійник – майстер сенканів.
До Вашої уваги добірка сенканів Ігоря Олійника. Насолоджуйтесь!


Великдень
Бажаний, св'ятий
Надихає, прикрашає, дивує
Найочікуваніше свято усіх християн
Пасха

Лелека
Красивий, грандіозний
Кружляє, оберігає, приваблює 
Вісник приходу квітучої весни 
Чорногуз 

Кохання
Лагідне, чисте
Зачаровує, пронизує, окриляє 
Не кожен може знайти 
Любов


Сонце
Яскраве, велике
Зігріває, освітлює, веселить
Найбільша зірка у світі 
Тепло 

Семінарія
Цікава, незвичайна.
Навчає, допомагає, наставляє.
Духовна святиня рідного краю.
Храм

Церква
Велика, неосяжна.
Дивує, просвітляє, допомагає.
Духовна святиня рідного краю.
Молитва


Синій птах
Яскравий, непереможний
Надихає, звеселяє, літає
Справжній символ істини й добра
Щастя

Мама
Любляча, рідна
Посміхається, піклується, наставляє
Буде завжди любити тебе
Дитинство

Родина
Велика, дружна
Оберігає, любить, примножується
Найцінніше, що ти маєш
Сім’я

Спорт
Легкий, корисний
Лікує, мотивує, спонукає
Допомагає зберегти твоє здоров’я
Життя



2 коментарі:

  1. Дуже гарний хлопець!! Завжди чемний та привiтливий!! Оди з найкращих хто в мене навчаэться!!Дякую батькам за такое виховання!! Пишаюсь ним!!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. підтримую! це учень, яким треба пишатися. саме такі діти - окраса нашого закладу!

      Видалити