понеділок, 27 квітня 2020 р.

Прикметник. Синонімічні способи вираження різного ступеня ознаки, використання прислівників, вживання прикметникових суфіксів і префіксів зі значенням суб’єктивної оцінки.


Доброго здоров’я, учні!
Пропоную Вам опрацювати черговий урок української мови.
Нагадую: зараз ми працюємо над вивченням великої теми: «Морфологічна норма».
Відразу пригадуємо визначення:
Морфологічні норми – це загальноприйняті правила вживання граматичних форм слів, що вивчає розділ мовознавства – морфологія.

Вивчаємо велику тему кілька уроків:  Правильне вживанням прикметників.

 

Тема цього уроку: Морфологічна норма. Прикметник. Синонімічні способи вираження різного ступеня ознаки, використання прислівників, вживання прикметникових суфіксів і префіксів зі значенням суб’єктивної оцінки.
Лексична тема: Щастя
Щасливий той, хто вважає себе щасливим.
(Філдінг Генрі (1707-1754) англійський письменник)
1.     Завдання нашого уроку:
·        пригадати визначення прикметника, особливості цієї частини мови;
·        поглибити знання про вищий та найвищий ступені порівняння прикметників;
·        формувати вміння правильно їх уживати в усному і писемному мовленні;
·        знаходити і виправляти морфологічні помилки; 
·         користуватися словниками, довідковою літературою й електронними ресурсами для перевірки й удосконалення власного рівня засвоєння морфологічної норми; 
Отож, розпочинаємо працювати!

На минулому уроці ми розглядали тему: Вищий і найвищий ступені порівняння прикметників.

Пропоную повторити та поглибити вивчене, переглянувши відео по темі: https://www.youtube.com/watch?time_continue=49&v=XRiYNjcn6xY&feature=emb_logo 
Аналітична форма ступеня надмірної інтенсивності ознаки утворюється додаванням до звичайної прикметникової форми кількісно-означального прислівника дуже, досить, надто, занадто, надзвичайно, особливо, винятково, вкрай, зовсім, не в міру або займенників такий, який з підсилювальним значенням: дуже блідий, зовсім новий, не в міру допитливий, винятково уважний.
 Завдання: утворити від слова щасливий вищий та найвищий ступені порівняння прикметників простої та складеної форми, увести це слово у речення.
ЗВЕРНІТЬ УВАГУ!
Деякі прикметники, втрачаючи значення ознаки і набуваючи значення предметності, переходять у розряд іменників, зберігаючи формальні (граматичні) ознаки прикметників, які стають у прикметника самостійними, незалежними від іменника. Пор.: майбутнє рішення — наше майбутнє, знайома жінка — наша знайома, учительська робота — зайшли в учительську. Зберігаючи словозміну прикметника, такі слова відповідають на питання іменника й виконують у реченні його синтаксичну функцію, наприклад: Виступав мій давній знайомий (хто?), Я зустрівся з давнім знайомим (з ким?).
Надсилайте фото результату на Вайбер!
Успіху! Будьте найщасливіші, надзвичайно здорові та винятково радісні щодня!


Немає коментарів:

Дописати коментар