вівторок, 27 жовтня 2020 р.

Практичне заняття № 2. Визначити особливості композиції конкретних літературних творів.

 

Практичне заняття № 2  Визначити особливості композиції конкретних літературних творів

Особливості композиції п’єси І.К. Карпенко-Карого «Сто тисяч» Композиція: драматичний твір складається з чотирьох частин, кожна з яких поділена на яви.

Експозиція: знайомство автором читача (глядача) з місцем дії та вими особами — Герасимом Калиткою, Бонавентурою, Савкою, домим, сином Герасима Романом і наймичкою Мотрею, показує авини, в яких живуть дійові особи, їх стосунки і прагнення.

Зав'язка: восьма ява першої дії твору, коли Невідомий домовляється з Калиткою про те, що у визначений час він передасть йому в залі за 5 тисяч справжніх грошей 100 тисяч фальшивих.

 Розвиток дії: гонитва Калитки за наживою, за грошима. У другій і третій діях комедії показано, що кожний вчинок Калитки, кожна його думка підпорядковані безглуздій жадобі збагачення, накопичення землі. Він нещадно експлуатує наймитів, підганяє до роботи сина і дружину, в одруженні сина шукає засобів збагачення.

 Кульмінація: четверта дія комедії, коли Малофес попереджає Калитку, щоб він не барився з купівлею землі у Смоквинова, бо її поспішає дбати Жолудь. Калитка з Савкою їдуть на вокзал, привозять мішок грошей і починають ділитися. Настає найвищий момент напруження в мішку замість фальшивих грошей були пакунки чистого паперу. Невідомий виявився спритнішим шахраєм, ніж Калитка, і обдурив його, продавши за 5 тисяч карбованців мішок чистого паперу.

Розв'язка: п'єса «Сто тисяч» закінчується тим, що обдурений Герасим у розпачі вішається, його врятовує Бонавентура. Драматург показав потворність моралі Калитки, висміяв його мрії, поведінку, дії.

 

Особливості композиції повісті Г.Квітки-Основ’яненка «Маруся»

Тема твору — життя українського селянства, праця, побут і звичаї народу.

Джерела повісті — реальне життя українців і усна народна творчість: українські балади, пісні про кохання, весільні пісні, традиційні народні обряди, народні голосіння, фольклорні мотиви любові, розлуки, смерті закоханих.

Основа сюжету повісті — чисте, вірне і разом з тим нещасливе кохання молодої дівчини Марусі, дочки заможних селян, і бідного міського ремісника-рекрута Василя, якого чекає двадцятип'ятирічна солдатська служба. Розповідь побудована через передачу глибоких почуттів героїв. Конфлікт має соціальний характер — на перешкоді одруженню закоханої пари стоїть майнова нерівність: багатий селянин Наум Дрот не хоче віддавати єдину доньку за бідного парубка-рекрута. Проте він дає згоду на шлюб тоді, коли Василь змушений іти на службу в місто до купця, щоб заробити гроші й знайти собі заміну в солдати.

Сюжет повісті поданий послідовно, без екскурсів у минуле и майбутнє: • розлога експозиція (знайомство з головними героями, сім'єю Наума Дрота — дружиною Настею та донькою Марусею, їхніми позитивними характеристиками); • щаслива зав'язка (кохання з першого погляду Василя й Марусі); • стрімкий розвиток дії (Василь просить руки дочки в Наума Дрота, який йому відмовляє; хлопець іде на заробітки; Маруся в гаю потрапляє під зливу, застуджується й раптово помирає за день до повернення коханого); • уражаюча кульмінація (Василь, повернувшись із заробітків вільним від рекрутчини, застає Марусю мертвою); • логічна розв'язка (тяжко переживаючи втрату, хлопець постригся в ченці й незабаром також помер, а батьки Марусі знаходять утіху в праці, молитвах, смиренні й спілкуванні з Богом).

Особливості композиції оповідання Марка Вовчка «Максим Гримач»

Літературний рід: епос.

 Жанр: родинно-побутове оповідання.

Тема: зображення життя вільних селян у закріпаченій Україні середини ХІХст.

Головна ідея: обстоювання не спотвореного майновими розрахунками родинного щастя.

Головні герої твору: заможний козак Максим Гримач, Катря – старша дочка, Тетяна – молодша, Семен, кріпак, коханий Катрі.

Сюжет: заможний господар максим Гримач (удівець) виховує двох доньок: старшу Катрю й молодшу Тетяну. Катря зустрічається таємно від батька з кріпаком Семеном, адже той дасть згоду на одруження лише з вільним чоловіком. Під час бурі Семен загинув. Катря з горя втопилася у річці. Старий Гримач у розпачі (5 років не виходив з двору). Звеселило його тільки весілля молодшої доньки із сотником.

Немає коментарів:

Дописати коментар